Epilering

Epilering
Epilering är en klassisk och effektiv metod som vanligen används på mindre områden där hårväxten inte är så tät som till exempel ansikte, haka, hals, överläpp och runt bröstvårtor. Metoden används även för att ta bort hårstrån som saknar pigment och på områden där IPL inte ger resultat.

Epilering är en behandling som är mycket effektiv. Det är dessutom den enda metoden som tar bort alla typer av hår permanent (notera att hårborttagning med IPL och laser inte är effektivt på alla hårtyper). Det användas framförallt på  tjocka hårstrån, oberoende hårfärg eller hudtyp.

Tiden som det tar för ett hårstrå att börja växa tills det dör och ramlar av varierar väldigt mycket på olika områden på kroppen. Håret på huvudet kan exempelvis växa i upp till 7 år medan ögonbryn eller ögonfransar har en cykel som enbart sträcker sig över några veckor.

När håret är i sitt ”växande stadium” (anagen fas) är behandlingen mest effektiv. En mycket tunn nål, som är kopplad till en diatermiapparat, förs ner i hårsäcken och en liten urladdning av energi frigörs vid basen. Värmen som uppstår vid basen av håret dödar hårsäcken, vilket förhindrar den från att kunna producera mer hår i framtiden.

Alla hårstrån befinner sig förstås inte i den ”växande fasen” vid tidpunkten för behandling. Vissa hårstrån kommer sannolikt att befinna sig ”övergångsstadium” (katagen fas) eller ”vilande stadium (telogen fas). Därför måste behandling upprepas vid flera tillfällen för att varje hårstrå ska kunna behandlas när det befinner sig i rätt fas.

ORSAKER TILL ÖKAD HÅRTILLVÄXT
Orsakerna till ökad hårväxt är många. Vanligt är att det finns en koppling mellan överproduktion av manliga hormon (androgener) och ”manlig” behåring hos kvinnor. Hirsutism är namnet på det kliniska tillståndet när kvinnor utvecklar manlig behåring i ansikte och på kroppen. Att ha väldigt mycket hår på både kropp och ansikte som kvinna är ofta ofarligt när man talar om den fysiska hälsan, men kan få allvarliga konsekvenser för den psykiska hälsan. Problemet uppstår ofta vid en hormonrubbning i samband med pubertet, graviditet, klimakteriet eller symptom vid sjukdom.

BIVERKNINGAR
Epilering kan ge tillfälliga pigmentförändringar i huden som försvinner efter ett tag. Man ska inte utsätta huden för direkt solljus de närmaste dagarna efter behandlingen.
Det kan uppstå mindre ärrbildningar vid hög strömstyrka eller hos en person med ömtålig hy. Med en auktoriserad hudterapeut som är  erfaren behandlare är riskerna minimala.

GÖR BEHANDLINGEN ONT?
Den upplevda smärtan varierar självklart mellan olika individer men är också starkt beroende utav vilket område som behandlas. Nervtäta områden som till exempel överläppen upplevs ofta som smärtsamma.

Epilering från 450:-